בטון נורבגי

מאת: גלית שול

בנורבגיה יעשו הכל כדי לתת לך נקודת מבט מעניינת לטבע המרהיב והעוצמתי ולאפשר חיבור יוצא דופן עם העולם. כך לפחות אנחנו הרגשנו מול השילוב הכמעט בלתי אפשרי של נוף פראי ונגישות מקסימלית. הנגשה של הפיורדים, חופים, הרים, קרחונים ומפלי מים שוצפים.

בפינות חמד של מסלולי טיולים, נבחרת בקפידה נקודת התצפית הכי עוצרת נשימה אליה מוזמן אדריכל שיאפשר לחוות אותה במלואה. האדריכלים מוסיפים לנוף הבראשיתי הזה, אלמנט מודרני, מבנה מעוצב ומנימליסטי שכל תפקידו להתחבר טוב יותר לדמות הכי חשובה בנורבגיה – הטבע.

עלינו חביבים במיוחד האדריכלים שמשתמשים בבטון הגולמי בכדי לאפשר את ההנגשה הזו. הבטון מתמסר בשמחה לעיקולים והגליות, לגובה ולעומק ומקבל עליו את העיצובים היפים. עם הזמן הבטון הופך לחלק מהסביבה, מקבל את צבעיה, מארח חברה לצמחים והופך לחלק בלתי נפרד מהחוץ המהפנט הזה.

נורווגיה בטון

הים
מבנה בטון מתפתל כנחש מוביל מטיילים מהכביש הגבוה אל חוף הים בשולי האוקיינוס הארקטי. המבנה המרהיב הזה עוצב על ידי משרד האדריכלים Reiulf Ramstad עבור National Touristroutes Havøysund.
האפור של הבטון והכחול של הים הם השילוב הכי יפה שיש. התנועה הגלית של המסלול אל המים נראית כמו נחל שנשפך אל הים. הרעיון של הפרוייקט להנגיש את הים לכל אדם גם לכאלה המתקשים בניידות. לאורך "נחש" הבטון יש ספסלי בטון ובסופו, פינת ישיבה חמודה המאפשרת צפייה נינוחה אל הנוף.
כוונת האדריכלים, בתנועה הגלית ובמסלול הארוך, היא להאט את הקצב. ליצור מרחב שונה ואחר בדרך מהכביש הסואן אל פיסת גן העדן הזו. פתחים בגדלים שונים נפערים בקירות הבטון בכדי לתת לטבע לספר את סיפורו תוך כדי תנועה וליצור נקודות מבט שונות אל העולם.

נורווגיה באפור נורווגיה באפורPhoto by Reiulf Ramstad

היער
בתוך Atnsjø הפארק הלאומי של נורבגיה עיצב האדריכל קרל-ויגו נקודת מבט ייחודית.
במקום קסום מוקף עצי אורן עתיקים, הונחה פלטפורמת  בטון המאפשרת מבט אל רכס הרים כחול המתחבר למי נהר שליו. מבנה מתפתל של בטון המשתלב באופן מושלם עם הסביבה. בכדי להימנע מהצורך לכרות עצים עבור הפלטפורמה שלו, הכניס האדריכל את עצי האורן לתוך המבנה. כך שהם ממשיכים לצמוח בעדו ויוצרים שילוב חדש. עד שלא ברור מי משניהם היה כאן קודם.

נורווגיה באפור נורווגיה באפורPhoto by: Carl-Viggo Hølmebakk

ההר
לנקודת התצפית הזו קוראים פשוט "הנוף" או בנורבגית utsikten.
זוהי תחנת רענון ותצפית הנמצאת לאורך החוף המערבי של נורבגיה.
בנוף של הרים המתנשאים לגובה של 1500 מ' מצד אחד וקניונים עמוקים וירוקים מצד שני מונח אובייקט גיאומטרי פשוט.
משולש אפור שקדקודיו מופנים מעלה. פלטפורמת בטון זו נראית לנו כמו ציפור המחכה לנוסעים שיעלו על כנפיה כדי שהיא תוכל להמשיך במעופה. הבטון נבחר כדי שישתלב עם צמחית ההר שמסביב.
פרוייקט מורכב של משרד האדרריכלים, CODE  architecture  שנאלץ להתמודד עם אתגר הגדול של תנאי שטח לא פשוטים. האדריכלים השתמשו בטכנולגיות מתקדמות שהומצאו במיוחד לצורך הפרוייקט.  הפלטפורמה מאפשרת שלושה  כיווני נוף שמביאה אותך גבוה גבוה לתוך הטבע.

נורווגיה באפור Photo by Jiri Havran

הנהר
הנהר הסוער שבלב נתיב הטרולים Trollstigen plateau הוא המוקד של נקודת התצפית הזו. נתיב תלול ועקלקל מוביל אל מרכז מבקרים היושב גבוה בלב ההרים הנורבגיים.  המרכז פרי תכנון משרד האדריכלים Reiulf Ramstad , כולל שביל החוצה את הנהר ומוביל לנקודות תצפית עשויות בטון, פלדה וזכוכית. בכניסה לאתר, יש מסעדה וגלריה במבנה דמוי בקתה אך עשוי בטון. האדריכלים ביקשו ליצור אלמנט שמתחבר לטבע הסוער של המקום, שלג שהופך למפלי מים גועשים וסלעים מימי בראשית.
המקום נחשב לאחד האזורים המרהיבים של נורבגיה והתצפית הזו היא בין האטרקציות הפופולריות של המדינה. בחורף לא ניתן לבקר באזור בגלל המזג האויר הסוער.
נורווגיה בטוןBy flicer/ lark pien2

נורווגיה בטוןPhoto by diephotodesigner

סרטון מדהים של מרכז המבקרים עושה חשק להזמין כרטיס טיסה אל הארץ הצפונית:

פוסטים קשורים

2 Comments

  • מיכל מנור

    04.01.2017 at 17:48 הגב

    תצפיות הנוף והגשרים הנורבגים כבר שבו את ליבי כשקראתי עליהם בסיפור טיול של חברתי שירלי. כעת בפוסט המיוחד הזה אתן מזכירות לי כמה התלהבתי מהחיבור המעניין הזה, בין טבע לבטון, ומההשקעה הגדולה של הנורבגים בתכנון מצפורים.

    • greytimes

      04.01.2017 at 19:35 הגב

      חייבים ליסוע לשם בהזדמנות הראשונה 🙂

Post a Comment

הרשמו לאתר!

כל מה שחדש ב- Grey Times

ישירות למייל שלכם:

You have Successfully Subscribed!