אפור של שמעון פרס

מאת: גלית שול

שמעון פרס אהב מאוד אדריכלות. בצעירותו חלם להיות משורר או אדריכל. הוא צוטט כי " לעם היהודי אין הסטוריה אדריכלית מפוארת, בגלל שהוא בחר במילה הכתובה. הדבר הראשון שבנינו מאבן זה לוחות הברית וגם אותם שברנו די מהר…."

הבניין של פרס הוא כמובן מרכז פרס לשלום ביפו.

ברור שאנחנו אוהבות את הבניין האפור ירוק הזה, קופסת בטון מרהיבה המשקיפה על הים התיכון. האפור של הבניין מעורבב עם פיגמנט ירקרק ויש תחושה שהים משתקף בתוכו.

האמת היא, שהמבנה היה אמור להיות בכלל בגוון נחושת לפי התכנון המקורי של האדריכל מסימילאינו פוקסס אבל העלויות היו גבוהות מידי ושמעון פרס ביקש להחליף את החומר לבטון. את הבטון פרס אוהב כי יש לו יופי פשוט. האדריכל יואב מסר הישראלי היה זה שתרגם את הרעיון המופשט של פוקסס לתכניות והגשמה.

מרכז פרס לשלום

10 שנים זה הזמן שנדרש בכדי לבנות את הפרויקט. זה התחיל ב 2009 בפגישה בפירנצה בין פרס לאדריכל פוקסס.

"בילינו כמה שעות ביחד בשיטוט בעיר ובסופו של דבר התיישבנו לאכול במסעדה". אמר מסימילאינו פוקסס האדריכל האיטלקי. "היה לי בראש רעיון של מבנה רב-שכבתי שמבחוץ נראה כקופסה ישרה ומבפנים מעניק תחושה של השתנות. השכבות מבטאות את ההיסטוריה של שני עמים שחיו זה לצד זה באותו המקום במשך שנים כה רבות."(עיתון הארץ 2009)

מרכז פרס לשלום

פרס רצה וגם קיבל, עיצוב החדשני ומעורר השראה של המבנה. מראה צנוע אבל לא קונבנציונלי. נוף כחול של הים והשמיים שמשתקף בכל פינה.

האלמנט  הבולט של המרכז הוא מעטפת של שכבות של בטון וזכוכית. אלמנט כזה מאפשר חיבור של הפנים והחוץ יחד עם תחושה של זרימה וזה מייצג את הרצון של פרס לאפשר תחושה של רעיונות ועשייה ללא גבולות ומגבלות.

המבנה משתרע על  2,500 מ"ר של משרדים, חדרי ישיבות וסדנאות, אודיטוריום, מוזיאון קטן ומרכז מידע.

אפור במבואה

פרס רצה מבואה מזמינה שתאפשר לארח אירועים, כנסים ומפגשים. מבואת הבטון והתקרה הגבוהה מכניסה את האורחים לאווירת המבנה בבת אחת. תחושה שהגעת למקום אחר מנותק מבעיות העולם.

מרכז פרס לשלום

אפור בספרייה

החלל החשוב ביותר הוענק לספריית השלום. הספרייה הכוללת את ספרייתו הפרטית של פרס וכל מסמך משמעותי הקשור בהסכמי השלום של ישראל.

את הספרייה פרס רצה מוארת. הספרייה מתפקדת כמו שעון שמש, יש תכנון של כניסת אור טבעי ללא חום לחלל הספרייה והאור משתנה עם השתנות מיקום השמש במהלך היום. לספריה שבמרכז מחוברים חדרי עיון ועבודה.

אפור של פרס

האודיטוריום האפור

שמעון פרס שבאמת היה בכל מקום בעולם חשב שכאן נמצא האודיטוריום היפה ביותר בעולם.

יש באמת משהו עוצר נשימה כשנכנסים לאודיטוריום ובמקום שאמור להיות מסך עומד הים בכל תפארתו.

אפור של פרס

צילום: yohanzerdoun.com

מקום המסך של האודיטוריום

בטון של פרס

צילום: Roi Boshi

שכבות של אפור

חזון השכבות המיצג את שכבות ההיסטוריה, את החיבור בין עמים ואת השלום, היה נושא מורכב לביצוע. מדובר ב 800 קורות בטון שונות זו מזו הנערמות אחת על גבי השנייה לכדי קיר שלם כשבניהם זכוכית. זה קיר שיוצר מעין  "תריס הצללה פנימי" שבמשך היום מאיר את פנים הבית ובלילה הופך אותו למגדלור המאיר מתוך הבית את הסביבה.

"אין עוד בנין שכבות בעולם כמו הבניין הזה" אומר יואב מסר האדריכל הישראלי של הפרוייקט. קירות הבטון המיוחדים הם טכנולוגיה ייחודית שפותחה תוך כדי עבודה בשטח. מספר יואב מסר. הבניה מאוד מאתגרת. משקל כל קורה נע בין 4 ל-6 טון, אין שום מרווח לטעות. פסי הזכוכית שבין חלקי הבטון גם  הם תוצאה של מאמץ טכנולוגי מיוחד. "בכל המרכז אין סנטימטר אחד של טיח, קרמיקה או ציפוי אחר, זאת כנות החומר ברמה הישירה ביותר". מדגיש יואב מסר.

מסר מאוד גאה במבנה ובתוצאה. השיעור שלמד מכך לחיים הוא, שילוב של נחישות ואופטימיות מביא תוצאות. ואנחנו חושבות שנחישות ואופטימיות הייתה בדיוק בדיוק דרכו של שמעון פרס…ז"ל.

בטון של פרס

ומה אמר שמעון פרס על הבניין שהוקם על שמו:

מרכז פרס לשלום

האדריכל יואב מסר בסרטון המציג מראה מרהיב של המבנה:

2 Comments

  • זיוה רענן

    05.10.2016 at 17:14 הגב

    האיש היה כל כך פתוח לרעיונות חדשים ואף חדשניים, שזה בלבד מעורר התפעלות והערכה. כתבתן מאוד יפה על האיש, המבנה האדריכלי ומה שבינhהם.

  • galit shul

    06.10.2016 at 09:35 הגב

    תודה רבה זיוה, כך בדיוק הרגשנו כשכתבנו – התפעלות והערכה לאיש ולמבנה שמייצג אותו

Post a Comment

הרשמו לאתר!

כל מה שחדש ב- Grey Times

ישירות למייל שלכם:

You have Successfully Subscribed!